Vanaf heden in overtreding
18:00 tot 19:00
documentaire

Documentairemakers Debby Koudenburg (NL) en Tony Telson (UK) volgden Diny Schouten en Floris Brester van De Pasteibakkerij in Amsterdam op de voet tijdens het maken van hun worsten, paté’s en rillettes. Hun opzet was om het reilen en zeilen in de werkplaats in beeld te brengen. Maar het lot besliste er anders over: tijdens de filmopname kregen de charcutiers een waarschuwing van de Voedsel- en Warenautoriteiten omdat ze de Europese regels niet voldoende strikt opvolgen. Debby en Tony zagen hoe De Pasteibakkerij als kleine ambachtelijke producent deze regels onmogelijk kan volgen, niet alleen vanwege de enorme financiële investeringen maar ook omwille van de impact op de kwaliteit en bereidingswijze van hun product. Ze besloten om dit tot het centrale thema van hun documentaire te maken en zo de problemen waarmee kleine voedselproducenten te maken krijgen aan de kaak te stellen. De documentaire toont niet alleen hoe Diny en Floris weigeren hun traditionele manier van werken op te geven maar ook hoe ze die strijd voor het behoud van hun ambacht met humor en volharding voeren.

foto: Senne Van Der Ven